Składniki na podstawę:
300g orzechów nerkowca / 300g cashew nuts
80g migdałów/ 80g almonds
50g rodzynek/ 50g raisins
Blendujemy wszystko razem i wykładamy na okrągłe naczynie. / Blended all together and put on bowl.
Następnie blendujemy: / Next we blended:
6 małych jabłek / 6 small apples
20 rodzynek / 20 raisins3 daktyle namoczone, mozna dodać tez odrobinę wody z daktyli / 3 dates
całkiem sporo cynamonu, około 3-4 łyżek / 3-4 tbsp cinnamon
Układamy cienkie warstwy jabłek (pokrojonych obieraczką do warzyw) na podstawie i polewamy sosem cynamonowym każdą warstwę.
Im więcej sosu tym lepiej! :)
daktyle suszone czy świeże?
OdpowiedzUsuńciasto wygląda bardzo bardzo apetycznie!
buziaki skarbie ;)
Ja uwielbiam świeże ale oczywiście skarbie możesz dać suszone daktyle bo to smaku nie zmieni ;)
UsuńW ogóle to pierwszy raz robiłam to ciasto, bo zawsze mi się wydawało, że taka tradycyjna pieczona nie jest zbyt dobra, a tu zaskoczenie...
Jest przepyszna!
Buziaki :**
Uwielbiam cynamon .
OdpowiedzUsuńTo musi być "niebo w gębie" . . .
Aż się boje spróbować , bo się uzależnię : )
PS. "Pesto Pasta" z cukinii - rewelacja !
Dzięki <3
Super, że Pesto Pasta smakowała...
UsuńPróbuj, bo jest na prawdę dobre, nawet mój brat, który jest sceptycznie nastawiony do tych moich "wymysłów", przyszedł i spytał czy jest jeszcze ta pyszna szarlotka :)
Tak szczerze to jest nawet lepsze bez tego orzechowego spodu, więc jedz pyszne jabłuszka z jeszcze pyszniejszym sosem cynamonowym na zdrowie... :)
Pozdrawiam Elenko <3
Jeju, zrobiłam to ciasto i jest przepyszne!!!!
OdpowiedzUsuńWszyscy w domu się nim zachwycali, dziękuję skarbie za ten cudowny przepis.
Robiłam bez tego spodu.
Polecam wszystkim!